2014. november 28., péntek

Lingel bútorgyár

Az első magyar bútorgyár megalapítása Lingel Károly (1838 - 1911) nevéhez fűződik. Lingel Károly 1838-ban született Németországban, ahonnan az 1860-as évek elején Magyarországra költözött.
1864-ben megalapította első saját műhelyét Lingel Károly és Fiai Első Magyar Faáru- és Bútorgyár néven.  Eleinte fűrészáruval, lécekkel, keretekkel kereskedett, majd esztergályos munkákat végzett, végül bútorgyártásba kezdett két fiával, Jánossal és Károllyal.

Forrás: galeriasavaria.hu
Fő profiljuk irodai bútorok gyártása volt. A gazdaság fejlődése folytán egyre nagyobb számban vált szükségessé irodák berendezése. A Lingel vállalat ezen irodák igényinek kielégítésére olyan nagyméretű íróasztalokat készített, melyeken kényelmesen elfértek az irodai berendezések, például az írógépek is.
Forrás: http://pinteraukcioshaz.hu/
Az íróasztalokon kívül híres modell a Lingel könyvszekrény, mely üveges és fa homloklappal készült és elemei szabadon variálhatók voltak. A bútor kialakításának nagy előnye volt, hogy a homloklap kímélte a könyveket a porosodástól, de felhajtása esetén mégis könnyen hozzá lehetett férni a szekrényben elhelyezett tárgyakhoz.

Régi elsőidőszakos fémcsatos Lingel könyvszekrény
Forrás: http://www.antikregiseg.hu/
Az üzem jó tempóban fejlődött, így lakószobák berendezésére is elkezdtek bútorokat készíteni: komódokat, tálalókat, hálószoba berendezéseket. 1909-ben többnyelvű bútorkatalógust bocsátottak ki, melyből kiderül, hogy telepükön 120 berendezett mintaszobát lehetett megtekinteni.  Elérkezett a nagy megrendelések korszaka. A cég olyan épületek berendezését készíthette el, mint a Népszínház, a Gellért szálló vagy a Budavári Palota.

Forrás: galeriasavaria.hu

A bútorgyár nevéhez fűződik még a Zögling típusú favázas magyar vitorlázórepülők gyártása.
A két világháború alatt lőszerládák gyártásával foglalkoztak. Az államosítás után BUBIV-ként működtek tovább, majd a cég megszűnt.

Eredeti Lingel Károly ebédlőasztal
Forrás: antikregiseg.hu

1997-ben Lingel Károly leszármazottai új céget alapítottak, melynek célja a régi hagyományok folytatása. http://www.lingel.hu/index.php/hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése